Eerste bijeenkomst Vereniging Online Journalisten Nederland: 19 april, Amsterdam


“De dinosauriërs van de mediawereld sterven de komende jaren uit. Ze zijn veel te log om te experimenteren met nieuwe verdienmodellen en journalistiek. Alleen media die online al jaren door hun bloedvaten voelen stromen, zullen succes boeken.” Of is dat veel te simpel?

Daarover debatteren Jan Bonjer (hoofdredacteur Het Financieele Dagblad), Pascal van Sluijs (MYbusinessmedia) en Laurens Verhagen (hoofdredacteur websites Volkskrant, Trouw, De Morgen en Parool) donderdagavond 19 april in het Comedy Theater in Amsterdam onder leiding van Lara Ankersmit (hoofd nieuwe media NOS). Voorafgaand geven Joris van Lierop (FD Media Groep, vanaf 15 april uitgever RTL Nieuws) en Gonny van der Zwaag (oprichter van de zeer populaire site iPhoneclub.nl) hun visie op de transitie naar nieuwe bestaans- en verdienmodellen voor nieuwsmedia.

De discussieavond is een initiatief van vijf internetjournalisten die vinden dat het tijd is voor online professionals om zich beter te organiseren. Arjan Dasselaar (arjandasselaar.nl), Paul Vereijken (Eindhovens Dagblad), Stephan Okhuijsen (Sargasso.nl),Rutger Betlem (Het Financieele Dagblad) en Herwin Thole (Z24.nl) willen daarom de Vereniging Online Journalisten Nederland oprichten. Kennis delen en het leggen van contacten staan centraal binnen deze vereniging.

De toegang is gratis. Aanmelding verplicht op vojn.nl/aanmelden. Tijdens de avond wordt aanwezigen gevraagd of ze belangstelling hebben om lid te worden van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN). Bij voldoende animo zal de VOJN naar verwachting in mei formeel worden opgericht.

In de presentaties en het debat komen allerlei vragen aan bod waarop veel journalistieke organisaties het antwoord zoeken. Zijn niches de oplossing om op het web te overleven? Werken betaalmuren? Is het wel zo handig voor uitgevers dat journalisten via sociale media steeds meer mediapersoonlijkheden worden? Hoe richt je de journalistieke organisatie van de toekomst in? Moeten media op het web niet alleen linken, maar vooral ook samenwerken?

De FD Media Groep en het Stimuleringsfonds voor de Pers maken de avond mede mogelijk.

Programma
19.00 uur: Inloop
19.30 uur: Opening
19.35 uur: Presentatie Joris van Lierop, FD Media Groep, vanaf 15 april uitgever RTL Nieuws
20.05 uur: Presentatie Gonny van der Zwaag, iPhoneclub
20.35 uur: Pauze
20.45 uur: Debat ‘Oude dinosauriërs en nieuwe verdienmodellen’
22.00 uur: Borrel

Deelnemers aan debat

  • Jan Bonjer, hoofdredacteur Het Financieele Dagblad
  • Pascal van Sluijs, MYbusinessmedia
  • Laurens Verhagen, hoofdredacteur websites Volkskrant, Trouw, De Morgen en Parool
  • Moderatie door Lara Ankersmit, hoofd nieuwe media NOS

Locatie
Comedy Theater, Nes 110
1012 KE Amsterdam
Let op: de locatie is gewijzigd! De debatavond is niet meer in café-restaurant Dauphine, maar in het Comedy Theater. Dit vanwege de grotere zaal.

Livestream
Voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij het debat, biedt de VOJN een livestream aan.

Meer informatie
Arjan Dasselaar (06-45190498. Mailen op [email protected] is vaak sneller.)