Hoe zien Vers Beton, De Correspondent, Bits of Freedom en NewPaper 2013 en 2014?


Op 17 december vertellen Vers Beton, De Correspondent, Bits of Freedom en NewPaper je hoe 2013 er voor hen uitzag en wat er in hun ogen in 2014 staat te gebeuren – op journalistiek gebied dan, verwacht geen voorspelling van wereldwonderen. Samen met deze sprekers sluit de VOJN 2013 af. De avond wordt gehouden op 17 december vanaf 19.30 uur bij het UCK te Domplein 4 in Utrecht. Wie de avond bij wil wonen, kan zich inschrijven. De avond is gratis voor VOJN-leden, anderen betalen 5 euro entree.

Vers Beton
Van Vers Beton geven hoofdredacteur Eeva Liukku en adjunct-hoofdredacteur Inge Janse een presentatie over het Rotterdams Online Tijdschrift. Het tijdschrift is begin 2011 opgericht en wordt gevuld door vrijwilligers. De doelgroep is de ‘harddenkende Rotterdammer’ met interesse voor achtergrondverhalen op het gebied van onder andere politiek, kunst en cultuur en economie. VersBeton won de Aanmoedigingsprijs in The Challenge 2012, van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Met de prijs was een bedrag van 5.000 euro gemoeid.

Volgens hun gegevens op de eigen website wordt Vers Beton maandelijks 30.000 keer bezocht door 20.000 unieke bezoekers die samen 50.000 pagina’s bekijken. Via Twitter, Facebook en de nieuwsbrief heeft Vers Beton ruim vijfduizend vaste volgers.

Via samenwerkingsverbanden probeert Vers Beton inkomsten binnen te halen. Het geld dat ze daarmee verdienen gaat voor een deel naar de Stichting Vers Beton en voor een deel naar de medewerkers, hoewel van structurele betaling nog geen sprake is.

De Correspondent
Van De Correspondent geeft Ernst-Jan Pfauth een presentatie. De Correspondent was in 2013 het succesvolste nieuwe journalistieke initiatief op internet in Nederland. Onder leiding van hoofdredacteur Rob Wijnberg (ex-NRC Handelsblad) probeert de redactie de lezers te laten stilstaan bij zaken die onderbelicht blijven in de traditionele nieuwsmedia.

In korte tijd haalde de nieuwe site meer dan vijftienduizend mensen over om te investeren in deze journalistieke start-up. Uitgever Ernst-Jan Pfauth geeft een presentatie over deze succesvolle crowdfunding-actie en over de uitdagingen in 2014.

Bits of Freedom
Van Bits of Freedom geeft Tim Toornvliet een presentatie. Bits of Freedom is een digitale-burgerrechtenorganisatie die zich sterk maakt voor privacy en een vrij en open internet. BOF reikt onder meer elk jaar de Big Brother Awards uit, de prijzen voor de grootste privacyschenders in Nederland.

Sinds Edward Snowden met zijn informatie over de activiteiten van de NSA naar buiten trad, staat online privacy meer in de belangstelling dan ooit tevoren. Tim Toornvliet zal een presentatie geven over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van privacy en internet in 2013 en 2014.

NewPaper
Van NewPaper geeft oprichter Maarten van Dun een presentatie. NewPaper richt zich op ‘digital storytelling’, zoals Snowfall van de New York Times en Firestorm (The Guardian). NewPaper is winnaar van The Challenge, een innovatiewedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers, en ontving daarmee 20.000 euro voor hun journalistieke start-up. Ook kreeg NewPaper een nominatie voor De Tegel Toekomstprijs 2012. Maarten van Dun stopt voor een jaar met zijn studie om NewPaper van de grond te krijgen.

Newpaper gaf in maart, na het winnen van The Challenge, aan in 2013 een groot project te willen ontwikkelen, door studenten met journalistiek talent en een groot medium. Dat laatste lijkt te zijn gelukt. Op de bijeenkomst van de VOJN zal Maarten van Dun iets laten zien van het project, dat eind dit jaar wordt opgeleverd. Daarnaast ontwikkelt Newpaper de instrumenten waarmee media-organisaties vervolgens zelf dit soort grote producties kunnen maken. Denk aan op maat gemaakte templates en software.