Inzendperiode voor VOJN Awards 2016 gestart


Update: Inmiddels is de inzendtermijn gesloten.

De VOJN Awards 2016, de jaarlijkse nationale prijzen voor de Beste Internetjournalistiek, komen er weer aan. Vanaf 6 juni kan ieder online medium zijn beste stukken en bijdragen inzenden.

Hieronder staan de verschillende categorieën en de spelregels voor deelname aan de VOJN Awards. De prijzen voor de Beste Internetjournalistiek zijn inmiddels een vaste waarde geworden voor de vaderlandse internetjournalistiek. Dit jaar breiden we de wedstrijd uit met drie nieuwe categorieën, te weten podcast, interview en opinie. Inzenden kan tot 7 juli via dit formulier: http://goo.gl/forms/foHAvYQkHqNTxE0Y2. Doe mee en wees er snel bij!

Categorieën

– Prijs voor de Beste Online Storytelling. Hoe ziet de mooiste internetdocumentaire van het afgelopen seizoen er uit?
– Prijs voor de Beste Onderzoeksjournalistiek. Wie kwam er na onderzoek met het meest onthullende journalistieke verhaal?
– Prijs voor de Beste Datajournalistiek. Wie slaagde er in om een nieuwsonderwerp met hulp van goed gepresenteerde data het beste toegankelijk te maken?
– Prijs voor de Beste Podcast. Wie maakte het beste gebruik van de mogelijkheden van een online uitzending (audio of video)?
– Prijs voor de Beste Opinie-bijdrage. Wie slaagde er in om het debat via een stuk op internet zo krachtig mogelijk te bepalen?
– Prijs voor het Beste Interview. De kers op de taart van menig journalist. Wie schreef het beste spraakmakende of onthullende online interview?

Producties inzenden

Wees niet bescheiden. Meld je journalistieke productie(s) aan via onderstaand aanmeldformulier. Ben je actief op verschillende online platforms? Zend dan je producties in voor die betreffende categorieën. Je kunt ook collega-journalisten laten meedingen naar de VOJN Awards. Gebruik daarvoor hetzelfde formulier.

Inzendformulier VOJN Awards 2016

Voorwaarden voor deelname

Aan deelname zijn onderstaande voorwaarden verbonden:

 • Het werk moet in één van de bovenstaande categorieën vallen.
 • Per categorie kunnen maximaal vijf werken afkomstig van één medium worden voorgedragen.
 • Het werk moet Nederlandstalig zijn.
 • Het werk moet voor internet zijn gemaakt. Dus geen radio- of tv-uitzendingen, kranten- of tijdschriftenartikelen die ook online zijn verschenen. Wel mogen internetproducties meedingen waaraan krant, tijdschrift, radio of televisie ook aandacht hebben besteed. Denk hierbij aan grote multimediale producties of uitgebreid onderzoek dat online is verschenen. In dit geval moet de internetproductie op zichzelf staan en aantoonbaar iets toevoegen aan de offline versie.
 • Het werk moet zijn gepubliceerd tussen 1 maart 2015 en 30 juni 2016.

Inzendtermijn

Inzenden kan tot en met 7 juli 2016

Deskundige jury

In de jury zitten dit jaar Piet Bakker (hoogleraar journalistiek Hogeschool van Utrecht), Bart Brouwers (ex-hoofdredacteur Spits! en Dichtbij.nl), Bert Vuijsje (oud-hoofdredacteur HP/De Tijd, voormalig chef Volkskrant), Zihni Ozdil (opiniemaker en tv-persoonlijkheid), Hella Hueck (RTL Z) en Frederique de Jong (oud-presentator NOS Radio 1 Journaal).

Voeg je in de rij illustere voorgangers, de winnaars van 2015:

In de categorie Beste Storytelling ging de prijs vorig jaar naar de Volkskrant en Submarine (Jan Rothuizen, Martijn van Tol, Dirk-Jan Visser en Aart Jan van der Linden) die met Refugee Republic het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp in beeld brachten.

Voor de tweede keer ging Dimitri Tokmetzis van De Correspondent er met de Award voor Beste Datajournalistiek vandoor. Dit keer deed hij dat met een serie artikelen over de online porno-industrie.

Beste Datajournalistiek

Rechtbankverslaggever Chris Klomp kreeg de prijs voor de Beste Live-verslaggeving. Klomp werd onderscheiden voor zijn Twitter-account @realtwitcourt waar mensen tegen betaling scherpe, huiveringwekkende en ontroerende rechtbankverslagen kunnen lezen.

In de categorie Beste Onderzoeksjournalistiek ging de prijs naar Sanne Terlingen van OneWorld voor haar verhaal over Eritrese vluchtelingen.

Beste onderzoeksjournalistiek


1 Comment

 1. Beste jury,

  Hierbij 5 inzendingen voor de sectie Opinie. Joop is de opiniesite van de VARA, dus dat is waar het bij ons om draait.

  Met een zeer divers samengestelde redactie proberen we het debat een impuls te geven. En dat lukt vaak aardig, al zeggen we het zelf. Op basis van inhoud, bereik en debat hebben we uit de honderden, of liever gezegd meer dan duizend, opinies die we in de afgebakende periode publiceerden de volgende selectie gemaakt:

  1. Ode aan de blanke man, door Britt Hendrix. 53.780 keer gelezen, 87 reacties
  http://www.joop.nl/opinies/ode-aan-de-blanke-man

  Dit stuk van student recht Britt Hendrix (20) werd gepubliceerd voordat de discussie over white privilege in de media losbarstte. Net als het privilege debat draait het de rollen om, het gaat niet om de slachtoffers maar over de dominante en onaantastbare positie van een bepaalde groep die nooit als groep wordt aangesproken.

  2. Luisteren naar een ongemakkelijke boodschap, door Arzu Aslan, Mariam El Maslouhi, Seada Nourhussen en Anousha Nzume. 35.459 keer gelezen, 351 reacties
  http://www.joop.nl/opinies/luisteren-naar-een-ongemakkelijke-boodschap

  De vier vrouwen die zich gestort hebben in het – online – racisme-debat werden los van elkaar geïnterviewd door Bas Blokker en vervolgens in NRC min of meer als groep neergezet. Een storm van reacties barstte los. Twee dagen na publicatie in NRC geven ze op Joop deze toelichting in antwoord op de vragen en kritiek. Het is een schoolvoorbeeld van hoe nieuwe media omgaan met oude media en het debat verdiepen en verlengen.

  3. De bedreiging voor onze democratie, door Han van der Horst. 43.981 keer gelezen, 663 reacties.
  http://www.joop.nl/opinies/de-bedreiging-voor-onze-democratie

  Historicus Han van der Horst, die als columnist en publicist een lange geschiedenis heeft in de oude media, is een van de actiefste online opiniemakers in Nederland. Soms schrijft hij wel twee stukken op 1 dag. Ze zijn altijd hyperactueel, gedegen onderbouwd, in een geheel eigen stijl geschreven en bieden nieuwe inzichten. Ze leiden steevast tot debat, waar hij ook zelf aan deelneemt.
  In dit stuk wijst hij op de bedenkelijke rol die TK-lid Geert Wilders heeft gespeeld bij de escalatie van het vluchtelingendebat, met name in Geldermalsen. Het stuk is ook een kritiek op het feit dat de politicus die lak heeft aan democratische spelregels, en de democratische besluitvorming zelfs in gevaar brengt, door de oude media werd uitgeroepen tot ‘politicus van het jaar’.

  4. Een zwarte dag in Hilversum, door Hasna El Maroudi, 16.608 keer gelezen, 83 comments
  http://www.joop.nl/opinies/een-zwarte-dag-in-hilversum

  Aanleiding voor het artikel is de actie van de EO een dag lang het programma Dit is de Dag door zwarte redacteuren te laten maken, een schril contrast met de dagelijkse praktijk in het hagelwitte Hilversum. Hasna zet uiteen wat er mis is met deze acties die een hoog ‘apies kijken’-gehalte heeft. De opinie is een welkom ander geluid in een al veel te lang slepende discussie over het schrijnend gebrek aan diversiteit vrij de media in het algemeen en de publieke omroep in het bijzonder.

  5. Rendementsdenken heeft onze geest verziekt, door Ramsey Nasr. 92.052 keer bekeken, 173 comments.

  Dit stuk van devoormalige Dichter de Vaderlands is niet alleen heel sterk het laat ook de specifieke sterke rol van online media in het debat zien. Het krachtig pleidooi tegen de doctrine van het neoliberalisme werd op 9 mei 2015 in NRC en de Vlaamse De Standaard gepubliceerd. 5 dagen later herpubliceerde Joop het artikel en die publicatie werd alsnog zo’n 100.000 keer gelezen. Op de krantensites is de impact van de opinebijdrage niet meer te zien, alleen al vanwege een betaalmuur. Op Joop is het debat na te lezen en te zien op hoeveel belangstelling dit betoog kon rekenen. Door herpublicatie werd een heel nieuw publiek aangeboord. Exclusiviteit is in tijden van internet een achterhaald instrument. Het gaat juist om het omgekeerde: hoe bereik je zoveel mogelijk mensen met maatschappelijk relevante discussiebijdragen.

  met vriendelijke groet
  Francisco van Jole