Inzendperiode voor VOJN Awards 2016 gestart


Update: Inmiddels is de inzendtermijn gesloten.

De VOJN Awards 2016, de jaarlijkse nationale prijzen voor de Beste Internetjournalistiek, komen er weer aan. Vanaf 6 juni kan ieder online medium zijn beste stukken en bijdragen inzenden.

Hieronder staan de verschillende categorieën en de spelregels voor deelname aan de VOJN Awards. De prijzen voor de Beste Internetjournalistiek zijn inmiddels een vaste waarde geworden voor de vaderlandse internetjournalistiek. Dit jaar breiden we de wedstrijd uit met drie nieuwe categorieën, te weten podcast, interview en opinie. Inzenden kan tot 7 juli via dit formulier: http://goo.gl/forms/foHAvYQkHqNTxE0Y2. Doe mee en wees er snel bij!

Categorieën

– Prijs voor de Beste Online Storytelling. Hoe ziet de mooiste internetdocumentaire van het afgelopen seizoen er uit?
– Prijs voor de Beste Onderzoeksjournalistiek. Wie kwam er na onderzoek met het meest onthullende journalistieke verhaal?
– Prijs voor de Beste Datajournalistiek. Wie slaagde er in om een nieuwsonderwerp met hulp van goed gepresenteerde data het beste toegankelijk te maken?
– Prijs voor de Beste Podcast. Wie maakte het beste gebruik van de mogelijkheden van een online uitzending (audio of video)?
– Prijs voor de Beste Opinie-bijdrage. Wie slaagde er in om het debat via een stuk op internet zo krachtig mogelijk te bepalen?
– Prijs voor het Beste Interview. De kers op de taart van menig journalist. Wie schreef het beste spraakmakende of onthullende online interview?

Producties inzenden

Wees niet bescheiden. Meld je journalistieke productie(s) aan via onderstaand aanmeldformulier. Ben je actief op verschillende online platforms? Zend dan je producties in voor die betreffende categorieën. Je kunt ook collega-journalisten laten meedingen naar de VOJN Awards. Gebruik daarvoor hetzelfde formulier.

Inzendformulier VOJN Awards 2016

Voorwaarden voor deelname

Aan deelname zijn onderstaande voorwaarden verbonden:

  • Het werk moet in één van de bovenstaande categorieën vallen.
  • Per categorie kunnen maximaal vijf werken afkomstig van één medium worden voorgedragen.
  • Het werk moet Nederlandstalig zijn.
  • Het werk moet voor internet zijn gemaakt. Dus geen radio- of tv-uitzendingen, kranten- of tijdschriftenartikelen die ook online zijn verschenen. Wel mogen internetproducties meedingen waaraan krant, tijdschrift, radio of televisie ook aandacht hebben besteed. Denk hierbij aan grote multimediale producties of uitgebreid onderzoek dat online is verschenen. In dit geval moet de internetproductie op zichzelf staan en aantoonbaar iets toevoegen aan de offline versie.
  • Het werk moet zijn gepubliceerd tussen 1 maart 2015 en 30 juni 2016.

Inzendtermijn

Inzenden kan tot en met 7 juli 2016

Deskundige jury

In de jury zitten dit jaar Piet Bakker (hoogleraar journalistiek Hogeschool van Utrecht), Bart Brouwers (ex-hoofdredacteur Spits! en Dichtbij.nl), Bert Vuijsje (oud-hoofdredacteur HP/De Tijd, voormalig chef Volkskrant), Zihni Ozdil (opiniemaker en tv-persoonlijkheid), Hella Hueck (RTL Z) en Frederique de Jong (oud-presentator NOS Radio 1 Journaal).

Voeg je in de rij illustere voorgangers, de winnaars van 2015:

In de categorie Beste Storytelling ging de prijs vorig jaar naar de Volkskrant en Submarine (Jan Rothuizen, Martijn van Tol, Dirk-Jan Visser en Aart Jan van der Linden) die met Refugee Republic het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp in beeld brachten.

Voor de tweede keer ging Dimitri Tokmetzis van De Correspondent er met de Award voor Beste Datajournalistiek vandoor. Dit keer deed hij dat met een serie artikelen over de online porno-industrie.

Beste Datajournalistiek

Rechtbankverslaggever Chris Klomp kreeg de prijs voor de Beste Live-verslaggeving. Klomp werd onderscheiden voor zijn Twitter-account @realtwitcourt waar mensen tegen betaling scherpe, huiveringwekkende en ontroerende rechtbankverslagen kunnen lezen.

In de categorie Beste Onderzoeksjournalistiek ging de prijs naar Sanne Terlingen van OneWorld voor haar verhaal over Eritrese vluchtelingen.

Beste onderzoeksjournalistiek