NRC.NL, FTM, SARGASSO, DE CORRESPONDENT WINNAARS BESTE INTERNETJOURNALISTIEK


In Amsterdam zijn vanavond de awards voor de Beste Internetjournalistiek 2014 uitgereikt. De winnaars zijn Eelke van Ark (FTM.nl), Lex Boon (NRC.nl), Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn (De Correspondent) en Gabriëlle Jurriaans (Sargasso.nl). Er waren maar liefst 47 inzendingen. De vakjury, die bestaat uit journalisten Jeroen Wollaars, Hella Hueck, Bart Brouwers en onderzoeker Piet Bakker, ging secuur te werk. Ze keek onder andere naar de maatschappelijke relevantie en impact van de inzendingen. Ook moest het werk toegankelijk zijn voor een groot publiek en journalistieke meerwaarde hebben. De prijzen zijn een initiatief van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN).

onderzoeksjournalistiekEelke van Ark won de prijs in de categorie Beste Onderzoeksjournalistiek / Primeur met het verhaal ‘De achterkamertjesdeal van zorgorganisatie Sensire’. Daarin beschrijft ze hoe zeven Achterhoekse gemeenten zorgorganisatie Sensire hielpen met het opzetten van een schijnconstructie om 1.800 medewerkers te ontslaan en vervolgens weer aan te nemen als goedkope alfa-hulp. Volgens de jury heeft ze ‘een voortreffelijk staaltje onderzoeksjournalistiek’ geleverd en is de maatschappelijke relevantie van haar stuk groot.

lexboon

Lex Boon sleepte de prijs voor het Beste Gebruik van de Nieuwe Media in de wacht met zijn reconstructie van de Rotterdamse Kunsthalroof. Zijn artikel ‘De kunst van het stelen’ was volgens de jury de meest geslaagde multimedia-productie op NRC.nl, dat het afgelopen jaar sowieso opviel met indrukwekkende producties waarbij volop gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die nieuwe media bieden.


Dimitri Tokmetzis
en Maurits Martijn van De Correspondent gingen aan de haal met de prijs voor de Beste Datajournalistiek met hun verhalen ‘Hoe je onschuldige telefoon bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst’ en ‘Big Business is watching you’. Daarin onderzoekt het duo welke digitale gegevens van ons worden verzameld, wat deze gegevens vertellen en wat er met ze gebeurt. Het is taai maar een belangrijk onderwerp waarvoor De Correspondent volgens de jury op een prima manier aandacht vraagt.

Gabriëlle Jurriaans kreeg de prijs voor de Beste Column / Opinie met haar artikel ‘Houd eens op over toptalenten’ op Sargasso.nl. Ze schreef een open brief aan staatssecretaris Sander Dekker, die volgens haar moet ophouden leerlingen van nu als toekomstig exportproduct te zien. In plaats daarvan zou Dekker moeten investeren in het onderwijs, aldus Jurriaans. Volgens de jury is ze erin geslaagd het onderwerp op een aantrekkelijke manier toegankelijk te maken.

De jury bestond uit Hella Hueck, Bart Brouwers, Piet Bakker en Jeroen Wollaars. Het volledige juryrapport is hier te lezen. Alexander Pleijter verzorgde halverwege de avond een column.

De prijzen voor de Beste Internetjournalistiek zijn een initiatief van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) en werden voor het eerst uitgereikt. Het doel van de vereniging is het bevorderen, verdiepen en verbeteren van internetjournalistiek in Nederland. Ook wil de VOJN een netwerk opbouwen voor online journalisten.


2 Comments

Trackbacks for this post

  1. Sargasso-column wint prijs VOJN! | Sargasso
  2. Het kan weer: inzenden voor de Prijzen voor de Beste InternetjournalistiekVereniging Online Journalisten Nederland