Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek


Het is dit jaar precies twintig jaar geleden dat de internetjournalistiek in Nederland begon. Kranten en tijdschriften zoals NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer zetten hun voorzichtige eerste schreden online. En Erwin van der Zande, tegenwoordig hoofdredacteur van Bright, was in het najaar van 1994 de eerste Nederlandse journalist die een uitgave begon die alleen online te lezen was: e-Wave.

Sindsdien is er veel veranderd. Krantensites zijn niet al lang niet meer een hobbyproject van een redacteur die toevallig wat tijd overheeft. De tijd dat nieuwssites alleen publiceren wat eerder al in de krant heeft gestaan of op tv is geweest, ligt inmiddels ver achter ons. Online redacties brengen de hele dag door nieuws: berichten die heet van de naald zijn, primeurs, multimediale producties, gepeperde opinies…

Er is geen ontkennen meer aan: de Nederlandse internetjournalistiek is de afgelopen twintig jaar volwassen geworden. Maar er ontbreekt nog wel iets. Een prijs om de makers van goede internetjournalistiek eens in het zonnetje te zetten. De Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) gaat daar dit jaar verandering in brengen.

Op donderdag 5 juni (zet die dag alvast in je agenda) gaan we op een feestelijke avond in het auditiorium van Dauphine voor het eerst de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek uitreiken.

 

We delen prijzen uit in vier categorieën:

 • De prijs voor een journalistiek project dat het beste gebruikmaakt van de mogelijkheden die de nieuwe media bieden. Wie maakte de Nederlandse Snowfall?
 • De prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek / de grootste journalistieke primeur. Wie kwam er na onderzoek met het meest onthullende journalistieke verhaal?
 • De prijs voor de beste column / het beste opiniestuk. Wie was verantwoordelijk voor die geweldig opgeschreven column/opinie waarover eindeloos werd gepraat?
 • De prijs voor de beste datajournalistiek. Wie slaagde er het beste in om een nieuwsonderwerp met behulp van goed gepresenteerde data toegankelijk te maken?

Wie in aanmerking wil komen voor een prijs, kan zijn of haar journalistieke productie aanmelden via dit aanmeldingsformulier (inschrijving gesloten 31-3). Vind je dat het werk van iemand anders in aanmerking moet komen voor een prijs, dan kun je dat eveneens voordragen.

Aan deelname zijn wel een paar voorwaarden verbonden:

 • Het werk moet in één van de vier bovenstaande categorieën vallen.
 • Per categorie kunnen er maximaal vijf werken afkomstig van één medium worden voorgedragen.
 • Het werk moet Nederlands zijn.
 • Het werk moet voor internet zijn gemaakt. (Dus geen tv-uitzendingen, kranten- of tijdschriftenartikelen die ook online zijn verschenen. Wat wel kan zijn internetproducties waaraan krant, tijdschrift of tv ook aandacht besteden. Denk aan grote multimediale producties of uitgebreid onderzoek dat online verschijnt. In dat geval moet de internetproductie wel echt op zichzelf staan en echt iets toevoegen aan de offline versie.)
 • Het werk moet zijn gepubliceerd tussen 1 januari 2013 en 28 februari 2014.

 

Inzenden kan tot en met 31 maart.

Een deskundige jury – bestaande uit Hella Hueck, Bart Brouwers, Piet Bakker en Jeroen Wollaars – zal zich vervolgens over de inzendingen buigen en de winnaars kiezen.

(aanmeldingen gesloten 31-3)

 

Foto credits.


3 Comments

Trackbacks for this post

 1. VOJN beloont internetjournalistiek | Converging Media
 2. Nominaties voor de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek bekendVereniging Online Journalisten Nederland
 3. Deze online producties maken kans op internetprijs VOJN