Tweede bijeenkomst VOJN: live-verslaggeving op internet


2011 was onmiskenbaar het jaar van het liveblog. Met de aardbeving en tsunami in Japan, de Londense rellen, de Arabische lente, de aanslag van Breivik en andere grote gebeurtenissen was er genoeg om over te livebloggen.

Liveblogs gaven een boost aan de verslaggeving op internet. Veel nieuwsorganisaties gingen voor het eerst met het format aan de slag. Zo ook nrc.nl, die al snel technische aanpassingen deed aan hun website om het liveblog uit te bouwen. Ook probeerden ze een ‘liveblog over alles’ uit, een experiment dat vorige week een vervolg kreeg. Het is inmiddels omgedoopt tot Vandaag en “moet zich ontwikkelen tot de ruggengraat van onze nieuwssite, een plek met all the news that’s fit to liveblog”.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) op 20 juni komen chef internet Peter van de Ploeg en redacteuren Lex Boon en Peter Zantingh van nrc.nl vertellen over hun experiment. Waarom zijn ze met een ‘liveblog over alles’ begonnen, wat zijn de ervaringen en wat zegt het over de toekomst van het liveblog en de online journalistiek in het algemeen?

Niet alleen op algemene nieuwssites is de live-verslaggeving doorgebroken, ook een muziekplatform als 3voor12 doet veel aan rechtstreekse berichtgeving. Ingmar Griffioen komt daarover vertellen. 3voor12 zendt live uit vanaf festivals zoals Pinkpop en probeert zo snel mogelijk recensies en sfeeritems online te hebben. Ook hebben ze veel geëxperimenteerd, bijvoorbeeld met een live fotoblog, dat bijzonder goed werkte.

Voor de pauze zal het bestuur van de VOJN meer vertellen over hoe de vereniging eruit gaat zien. Sinds vrijdag 25 mei zijn we officieel een vereniging en sinds vorige week zijn we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat we eindelijk leden mogen inschrijven.

Lid worden doe je hier.

Je kunt je via dat formulier gelijk aanmelden voor de bijeenkomst van 20 juni.

Actieve leden gezocht!
Het gaat er niet om wat de VOJN voor jou kan doen, maar wat jij voor de VOJN kunt doen. Cliché à la John F. Kennedy eerste klas, maar wel waar. Nu de vereniging is opgericht zoeken we actieve leden die organisatorisch of inhoudelijk een bijdrage willen leveren aan de VOJN.

Ben jij organisatorisch sterk of kundig op een bepaald gebied en wil jij die kennis en kunde inzetten binnen de VOJN? Meld je dan bij bestuurslid Paul Vereijken via [email protected]. Uitgebreide motivatiebrief of curriculum vitae van drie kantjes is niet nodig. Enthousiasme en een goed idee wel.

Programma 20 juni
19.00 uur: Opening
19.10 uur: Toelichting plannen VOJN
20.10 uur: Pauze
20.30 uur: Presentatie nrc.nl
21.00 uur: Presentatie 3voor12
21.30 uur: Borrel in The Basket

Locatie
Auditorium, Hogeschool Utrecht
Padualaan 99, Utrecht (routebeschrijving)
Het auditorium is direct in de hal rechts.

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst van 20 juni is verplicht. Dat kan hier. Het aantal plekken is beperkt. Leden van de VOJN krijgen voorrang. De toegang is gratis.