Het kan weer: inzenden voor de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek


Voor de tweede keer organiseert de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) dit jaar de uitreiking van de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek. Journalistieke producties voordragen voor de prijzen kan tot en met 31 maart.

 

Categorieën

We delen prijzen uit in vier categorieën:

  • De prijs voor een journalistiek project dat het beste gebruikmaakt van de mogelijkheden die de nieuwe media bieden.
  • De prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek. Wie kwam er na onderzoek met het meest onthullende journalistieke verhaal?
  • De prijs voor de beste datajournalistiek. Wie slaagde er het beste in om een nieuwsonderwerp met behulp van goed gepresenteerde data toegankelijk te maken?
  • De prijs voor de beste live-verslaggeving. Internet is een snel medium, maar wie maakte daar het afgelopen jaar het beste gebruik van? Wie slaagde er als geen ander in om via Twitter of een liveblog verslag te doen van een gebeurtenis?

(De prijs voor de beste live-verslaggeving vervant de prijs voor de beste column die we vorig jaar nog uitreikten.)

 

Inzenden

Wie in aanmerking wil komen voor een prijs, kan zijn of haar journalistieke productie aanmelden via dit aanmeldingsformulier. Vind je dat het werk van iemand anders in aanmerking moet komen voor een prijs, dan kun je dat eveneens voordragen.

 

Voorwaarden

Aan deelname zijn wel een paar voorwaarden verbonden:

  • Het werk moet in één van de vier bovenstaande categorieën vallen.
  • Per categorie kunnen er maximaal vijf werken afkomstig van één medium worden voorgedragen.
  • Het werk moet Nederlands zijn.
  • Het werk moet voor internet zijn gemaakt. (Dus geen tv-uitzendingen, kranten- of tijdschriftenartikelen die ook online zijn verschenen. Wat wel kan zijn internetproducties waaraan krant, tijdschrift of tv ook aandacht besteden. Denk aan grote multimediale producties of uitgebreid onderzoek dat online verschijnt. In dat geval moet de internetproductie wel echt op zichzelf staan en echt iets toevoegen aan de offline versie.)
  • Het werk moet zijn gepubliceerd tussen 1 maart 2014 en 28 februari 2015.

 

Inzendtermijn

Inzenden kan tot en met 31 maart.

 

Jury

Een deskundige jury, bestaande uit Hella Hueck, Piet Bakker, Bart Brouwers en Erik van Heeswijk, zal zich over de inzendingen buigen.

 

Winnaars 2014

De winnaars van vorig jaar waren:

lexboon

Beste gebruik nieuwe media: Lex Boon (NRC.nl) met zijn reconstructie van de Rotterdamse Kunsthalroof.

Beste onderzoeksjournalistiek: Eelke van Ark (Follow the Money) met haar verhaal ‘De achterkamertjesdeal van zorgorganisatie Sensire’.

Beste datajournalistiek: Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn (De Correspondent) met hun verhalen ‘Hoe je onschuldige telefoon bijna je hele leven doorgeeft aan de geheime dienst’ en ‘Big Business is watching you’.

Beste column: Gabriëlle Jurriaans (Sargasso.nl) met haar artikel ‘Houd eens op over toptalenten’.

 

Sponsor

De uitreiking van de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.


1 Comment

Trackbacks for this post

  1. Dit jaar ook een prijs voor de beste live-verslaggeving op internet - Blog - De Nieuwe Reporter - Journalistiek & Nieuwe Media