‘Liveblog over alles’ is breekijzer voor ict-vernieuwing voor nrc.nl


Een experiment als breekijzer voor ict-vernieuwing, dat is het belangrijkste resultaat van het initiatief ‘Vandaag’ van nrc.nl. Hoewel de bezoekcijfers van het ‘liveblog over alles’ tegenvielen, is de proeftuin, volgens de redacteuren, geslaagd.

Op Vandaag, een liveblog over al het nieuws, werd vier dagen lang (van dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni) geëxperimenteerd met nieuwe vormen van journalistiek. Dus niet het uitdiepen van één thema, zoals gebruikelijk bij livebloggen, maar al het belangrijke nieuws van de wereld op één scherm.

Op de tweede bijeenkomst van de Vereniging Online Journalisten Nederland, die op 20 juni plaatsvond, vertelden chef internet Peter van der Ploeg en redacteuren Lex Boon en Peter Zantinghh van nrc.nl over hun bevindingen.

Groot nieuws

Het mediabedrijf heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met live-verslaglegging. Tot nu toe zette nrc.nl livebloggen echter alleen in bij groot nieuws, vertelt redactiechef Peter van der Ploeg. “Er moest wel echt stront aan de knikker zijn.”

Daarbij houdt nrc.nl een aantal spelregels in acht:

  • Een gebeurtenis die live uitgezonden wordt, is per definitie niet geschikt voor het liveblog. “Het moet wel iets toevoegen.”
  • Het nieuws moet dermate ingrijpend zijn dat het mogelijk moet zijn om iedere drie minuten een zinvolle bijdrage te maken. “Geen updates maken om het updates maken.” Komt het nieuws druppelsgewijs binnen, dan kan je het nieuws beter in de vorm van een artikel gieten, benadrukt Van der Ploeg.
  • Er moeten voldoende (externe) bronnen beschikbaar zijn. Van der Ploeg: ‘Het moet wel spannend blijven.’

Geen regels

Bij het experiment Vandaag heeft de webredactie van nrc.nl zich juist niets aangetrokken van deze regels rond liveblogging, vertelt redacteur Peter Zantingh.

Waar het liveblog ingezet wordt bij groot nieuws, een verhaal dat zich gedurende de dag ontvouwt en ontwikkelt, is Vandaag een verzameling gestapelde korte nieuwsartikelen. Zantingh: “De vorm is liveblog, de inhoud is dat niet.”

Verwijzen

Vandaag moest een kijkje in de keuken van het redactieproces zijn. Geen persberichtentaal, losjes geschreven, transparant, menselijk en persoonlijk. En zeker niet doen waar anderen beter in zijn, maar zo veel mogelijk verwijzen naar externe bronnen.

Ten slotte mocht het niet saai worden. Er moest een goede mix ontstaan tussen tweets, quotes, video, foto en korte teksten.

Bezoekers

Voor de bezoekersaantallen hoefde nrc.nl het niet te doen. Het liveblog bij de val van Khadaffi trok enkele honderduizenden bezoekers. Bij Vandaag waren dat er maximaal tien- tot twintigduizend op een dag. Youp van ’t Hek doet het met 60.000 bezoekers op zaterdag een stuk beter.

Waarom dan toch Vandaag? Het laat zien dat je bovenop het nieuws zit en het is een aanvulling op de strenge selectie van het nieuws bij nrc.nl. Bovendien moet je als webredactie blijven innoveren.

Lex Boon, eveneens webredacteur bij nrc.nl, omschrijft Vandaag als de ruggengraat van de website. “Eigenlijk is Vandaag de nieuwsstroom die continu op de achtergrond van de dagelijkse berichtgeving zou moeten lopen.”

Techniek

Een experiment als bij nrc.nl had nooit kunnen slagen zonder de medewerking van techniek. Gedurende de week werden twee programmeurs vrijgemaakt om nieuwe ideeën en inzichten van de redactie uit te voeren binnen het WordPress-platform.

Het hielp om veranderingen binnen de website die al langer gewenst werden te stimuleren of zelfs te forceren. Vandaag hielp de website van nrc.nl daarmee als geheel naar voren, is de overtuiging van Boon, Zantingh en Van der Ploeg.