VOJN en NVJ organiseren debat over ‘right to be forgotten’ (11 februari)


Sinds Google in 2014 onder druk van het Europese Hof het ‘right to be forgotten’ invoerde, zijn er in Nederland ruim 21.000 verzoeken ingediend om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. Het is een maatregel die gevolgen heeft voor online media: artikelen zijn opeens niet meer terug te vinden.

Hoe zorgvuldig gaat Google te werk bij het verwerken van verwijderverzoeken? Wat voor richtlijnen gebruikt de zoekgigant? Is het een goede zaak dat burgers het recht hebben om verouderde of negatieve pagina’s uit de zoekresultaten van Google te laten verwijderen? En wat zijn daarvan de gevolgen voor de journalistiek? Wat betekent het als je artikelen niet meer terug te vinden zijn via Google? Belemmert het vergeetrecht onderzoeksjournalisten in het doen van research?

De sectie internet van de NVJ en de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) organiseren er gezamenlijk een debat over. Met Mark Jansen (Google), Wieland van Dijk (chef internet NRC Handelsblad), Frederik Zuiderveen Borgesius (onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht, IViR) en specialist op het gebied van zoekmachine-reputatiemanagement Willem van Lynden (Mediamaze). Debatleider is Olguita Oudendijk.

Interesse?
Schrijf je in en praat mee op donderdag 11 februari! Deelname is gratis.
Inloop: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Na afloop een borrel.
Waar: Stadskasteel Oudaen (Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht)