VOJN-leden nemen kijkje in de keuken van NOS.nl


Tijdens de eerste Redactie-Safari van de VOJN hebben leden een kijkje genomen in de veranderingen op de online-afdeling van de NOS. Het ging onder andere over de nieuwe site en er was een rondleiding over de redactievloer.

Dit vertelde internetman Elger van der Wel tijdens zijn presentatie aan de VOJN-leden, die op donderdag 9 oktober langskwamen op de redactie. ‘We werken hard aan onze nieuwe site en verder kan ik daarover geen inhoudelijke mededelingen doen’, aldus Van der Wel, die een presentatie gaf over de ontwikkelingen die de site in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. ‘Momenteel zitten we in de laatste fase voor onze nieuwe website. De site zal qua uiterlijk niet helemaal een verrassing zijn, hij heeft qua design gelijkenissen met onze mobiel site en de sites die we dit jaar maakten voor de Olympische Winterspelen in Sotsji en het WK voetbal in Brazilië’.

Meer kon en wilde Van der Wel er niet over kwijt. Wel vertelde hij over de vele apps die de NOS maakt en gebruikt. ‘Via apps hebben we steeds meer contacten. We zien dat het groeit en dat de Journaal app nog steeds erg populair is’, aldus de internetman. De apps van het Jeugdjournaal, NOS.nl en zelfs Teletekst doen het razend goed. De digitale tak van de NOS werkt evenals Teletekst en de radio-bulletins met een 24 uur-redactie. Van der Wel, die al een aantal jaar voor de omroep werkt, zag een duidelijke doorbraak bij de sectie online: ‘Vroeger publiceerde de NOS vijftien tot twintig artikelen per dag online, de website was een bijzaak. Maar dat is nu veranderd. In 2012 was er een keerpunt, toen zijn we internet first gaan werken op de site zoals ‘ie nu is’, datzelfde jaar lanceerde we de NOS-app’. Hij vertelde ook over de nieuwste ontwikkeling op Instagram: NOS Kort. In korte berichtjes van enkele seconden wordt het nieuws voor een jong publiek gebracht.

Na de presentatie, die zeker een uur duurde, liep Van der Wel met de VOJN-leden naar de redactievloer. Voor sommige leden was dit een bijzonder moment. Na jaren van surfen, televisie kijken en radio luisteren konden ze eindelijk in de schatkamer graven die NOS-redactie heet. Van der Wel tijdens de tour: ‘We zijn nu veel aan het experimenteren wat we gaan kunnen doen met smart-tv. Ook kijken we naar wearables zoals smartwatches en de Google Glass’, aldus de omroepmedewerker. ‘Op korte termijn willen we voor onze mobiele apps en website naar een situatie waarin alle content op elk platform hetzelfde is. Overal alles kunnen bekijken is het devies. Dus ook een interactieve kaart in de app, bijvoorbeeld.’

Het bezoek aan de NOS-redactie vond plaats in de nieuwe reeks ‘Redactie-Safari’ van de VOJN. Elke maand organiseert de VOJN voor haar leden een excursie naar een bekende internetredactie. Op 12 november is de redactie van de site Tweakers aan de beurt. Ook lid worden? Klik dan op deze link.

Tekst: Kemal Rijken


2 Comments

  1. Ik gun nu.nl hun succes. Ik lees de site graag. Maar de lttasae tijd valt het woord journalistiek heel vaak. Daar heeft die site natuurlijk weinig mee van doen. Het is doorprakken van waar een ander op heeft gezweet. Soms worden hele interviews overgeschreven. In Den Haag halen ze nog wel eens nieuws, maar de borstklopperij of de schijn van b4vernieuwend journalistiekb4 bezig zijn daar trap ik echt niet in. Als ANP echt wegvalt en hij moet gaan werken met echte redacteuren die zelf ideeen hebben moet men deze hoofdredacteur nog eens bellen.

Trackbacks for this post

  1. VOJN duikt in de wereld van TweakersVereniging Online Journalisten Nederland